Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ONLINE ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ


Προσιτές από όλη τη χώρα είναι πλέον οι Δημόσιες Κεντρικές Βιβλιοθήκες Σερρών και Λιβαδειάς. Χιλιάδες σελίδες από σπάνια τεκμήρια, που λόγω παλαιότητας δεν ήταν προσιτά σε αναγνώστες και ερευνητές, βρίσκονται τώρα στις ιστοσελίδες των δύο βιβλιοθηκών.
Το υλικό μπορεί να αναγνωστεί στον υπολογιστή, αλλά και να εκτυπωθεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στις ιστοσελίδες http://ebooks.serrelib.gr για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και http://ebooks.liblivadia. gr για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. Η αρχή έγινε με το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», με το οποίο οι δύο βιβλιοθήκες ψηφιοποίησαν μέρος του υλικού τους. Εμενε, όμως, αναξιοποίητο, μέχρι που το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) προσφέρθηκε να δημιουργήσει έναν ψηφιακό τόπο, όπου θα μπορούσε να αναρτηθεί και να είναι στη διάθεση του κοινού.
Οπως επισημαίνει ο διευθυντής του τμήματος Εκδόσεων και Προώθησης Προϊόντων του ΕΚΤ, Μαργαρίτης Προέδρου, το υλικό έχει οργανωθεί σε υποδομή ηλεκτρονικού αποθετηρίου ανοικτής πρόσβασης, σε προτυποποιημένη μορφή και με προηγμένες και φιλικές στο χρήστη δυνατότητες ανάγνωσης και αναζήτησης. Από την αρχική σελίδα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει συγκεντρωμένο το σύνολο του ψηφιακού περιεχομένου και μπορεί να εντοπίσει και να ξεφυλλίσει online σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα πλοήγησης ανά ημερομηνία, συγγραφέα, θεματική κατηγορία ή τίτλο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν σπάνιες εκδόσεις των 19ου και 20ού αιώνων με τοπικό και πανελλαδικό ενδιαφέρον, ποικιλία κειμένων της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης, ιστορικά συγγράμματα, νομοθετικά κείμενα και θεατρικά έργα ξένων και Ελλήνων. Επίσης, μπορούν να αναζητήσουν ανά θεματική κατηγορία διηγήματα, βιογραφίες Ελλήνων ηρώων, κείμενα της ελληνικής μυθολογίας, ιατρικά συγγράμματα, διηγήματα από τοπικούς συγγραφείς, ανθολογίες και ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά και κείμενα παιδικής λογοτεχνίας. Το υλικό ξεπερνά τα 900 τεκμήρια (βιβλία, περιοδικά, εκδόσεις, εφημερίδες) και τις 300.000 σελίδες, κι έχει ήδη αποσταλεί για ένταξη στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη «Europeana».
Ο διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, Γιάννης Σαπουντζής, τονίζει ότι η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1952 και πλέον περνά στην εποχή του Διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου