Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

1 στα 4 πανεπιστημιακά συγγράμματα θα είναι ψηφιακά μέχρι το 2015

Οι πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων αντιπροσωπεύουν μόλις ένα μικρό μέρος της αγοράς βιβλίων στα κολλέγια της Αμερικής. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της πλατφόρμας κοινωνικής μάθησης Xplana προβλέπεται ότι στα επόμενα 4-5 χρόνια οι ψηφιακές πωλήσεις διδακτικών βιβλίων θα ξεπεράσουν το 25% των πωλήσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά ακόμα περισσότερο στα πανεπιστήμια, μιας και οι φοιτητές χειρίζονται ευκολότερα τα νέα ψηφιακά μέσα.

Αυτός ο αριθμός είναι μια αναθεώρηση της περσινής αναφοράς της εταιρίας, η οποία προέβλεπε ότι 1 στα 4 ακαδημαϊκά συγγράμματα θα παρέχονται σε ψηφιακή μορφή έως το 2014. Λόγω του ρυθμού με τον οποίο τα πανεπιστήμια “αγκαλιάζουν” τέτοιου είδους εγχειρίδια, και σύμφωνα με τα σχέδια της Xplana, οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 80 έως 100% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η προαναφερθείσα εταιρία κάνει θετικές προβλέψεις για τα ψηφιακά βιβλία είναι η δημοτικότητα του Apple iPad. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχία του έχει αυξήσει κατά πολύ την κατανάλωση του ψηφιακού περιεχομένου.
Τελευταίο, και πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα χρήματα που πρέπει να διαθέσουν οι φοιτητές για την αγορά ενός ηλεκτρονικού συγγράμματος είναι σημαντικά λιγότερα από το αντίστοιχο τυπωμένο βιβλίο. Και το ερώτημα που δημιουργείται είναι: συμφέρει οικονομικά η απόκτηση ενός e-textbook συγκριτικά με τα γνωστά μας βιβλία; Και ακόμα, είναι έτοιμοι οι φοιτητές να απορροφήσουν μια τέτοιου είδους αλλαγή στο καθημερινό τρόπο διαβάσματός τους;
Πάντως, μία πρόσφατη έρευνα από την Book Industry Study Group έδειξε ότι το 75% των φοιτητών προτιμά τα παραδοσιακά βιβλία. Η Xplana όμως, φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη. Για να διαπιστωθεί αυτό δεν έχουμε από το να περιμένουμε 3-4 χρόνια για να δούμε ποιο μοντέλο θα επικρατήσει τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου