Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τα ηλεκτρονικά βιβλία κερδίζουν σημαντικό έδαφος στις προτιμήσεις των αμερικανών καταναλωτών σύμφωνα με έρευνα της BISG

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Book Industry Study Group, το ποσοστό των αγοραστών έντυπων βιβλίων που “κατεβάζουν” e-books αυξήθηκε, από 5% που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, σε 13% τον Ιανουάριο του 2011, ενώ τα 2/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν πως σήμερα προτιμούν περισσότερο (ή και αποκλειστικά) τα e-books. Ακόμα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παρά τις χαμηλές πωλήσεις στα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο, η γενικότερη κίνηση στην αγορά του βιβλίου φαίνεται να αυξάνεται συγκριτικά με τους προηγούμενους έξι μήνες, καθώς 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αγόρασαν, κατά μέσο όρο, περισσότερα βιβλία από την κατηγορία που επέλεξαν, και 34% δήλωσαν ότι αγόρασαν γενικά περισσότερα βιβλία -έντυπα και ηλεκτρονικά.

Η έρευνα του Book Industry Study Group αποτελεί το δεύτερο μέρος της έρευνας “Consumer Attitudes Toward E-Book Reading” που έχει ξεκινήσει ήδη ο οργανισμός από τον Νοέμβριο του 2009 και εξετάζει τη στάση των καταναλωτών απέναντι στην ηλεκτρονική ανάγνωση. Στόχος της έρευνας είναι να εντοπιστούν και να εξεταστούν οι συνήθειες και προτιμήσεις όσων “καταναλώνουν” έντυπα βιβλία και δηλώνουν πως απέκτησαν είτε e-book είτε συσκευή ανάγνωσης τους τελευταίους 18 μήνες.

Η έρευνα “Consumer Attitudes Toward E-Book Reading” είναι η πρώτη που αναλαμβάνει να συλλέξει στοιχεία για τους αγοραστές έντυπων βιβλίων που θεωρούνται ταυτόχρονα και ηλεκτρονικοί αναγνώστες. Το πρώτο στάδιο της έρευνας (Νοέμβριος 2009-Ιούλιος 2010) εξέτασε τους λόγους, τον τρόπο, το χρόνο και το μέρος απ’ όπου οι ερωτηθέντες χρησιμοποιούν και αγοράζουν ηλεκτρονικά βιβλία και συσκευές.

Το δεύτερο τμήμα της έρευνας αποκαλύπτει επίσης ότι το μυθιστόρημα έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις όσων κάνουν downloading, με τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, λογοτεχνίας και ρομάντζου να καταλαμβάνουν το καθένα 20% των πωλήσεων όλων των μορφών. Ακόμα, η δωρεάν δειγματοληψία και οι χαμηλές τιμές φαίνεται να είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην αγορά e-book έναντι του έντυπου βιβλίου. Τέλος, οι δυνατοί αγοραστές, αυτοί δηλαδή που αγοράζουν e-books τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, δήλωσαν πως χρησιμοποιούν σήμερα περισσότερο συσκευές ανάγνωσης και ταμπλέτες και διαβάζουν λιγότερο σε υπολογιστές.

Τα τελευταία αποτελέσματα μαρτυρούν την εμφάνιση μιας διχαλωτής αγοράς, με τους αναγνώστες μυθιστορημάτων να προτιμούν για την ανάγνωσή τους συσκευές όπως το Kindle και το Nook, και εκείνους που επιζητούν περισσότερο διαδραστικό τρόπο ανάγνωσης, με συζητήσεις, γραφικά και πολυμέσα να επιλέγουν το iPad και άλλες ταμπλέτες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 750 αμερικανοί αγοραστές ηλεκτρονικών βιβλίων.
(Πηγή: bisg.org, boersenblatt.de)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου